Welkom op deze pagina!
Wij hebben voor u een selectie gemaakt van een aantal speerpunten uit ons uitgebreid programma, die wij als erg belangrijk beschouwen. Wij beseffen immers hoe saai het kan zijn om ellenlange documenten door te nemen. Bovendien is een programma nooit "af". Er moet ruimte zijn voor input van iedere Lintenaar! Wil je toch ons uitgebreide programma (of bepaalde onderdelen ervan) doornemen, dan kan je hier terecht.
een wettelijk kader dat verhindert dat bouwpromotoren vrij spel hebben
Het is essentieel dat de ruimtelijke ontwikkeling in eigen handen blijft en niet wordt overgelaten aan vastgoedontwikkelaars. Momenteel mist Lint het nodige wettelijke kader, wat wij willen veranderen. Voor ons vormt een woonbehoeftestudie de basis van het woonbeleid. In een nieuw beleidsplan ruimte, dat wordt opgesteld met input van burgers, overheden en belanghebbenden, leggen we een gewenst ruimtelijk beleid vast. Dit plan houdt rekening met de klimaatverandering. We finaliseren een bouwreglement om dit gewenste ruimtelijk beleid af te dwingen en ongewenste bouwprojecten te voorkomen. Vervolgens maken we een RUP ‘Meergezinswoningen’ om de bouw van meergezinswoningen te reguleren.
1 boom en 1 m² ontharding per Lintenaar
De huidige meerderheid heeft weinig gerealiseerd op het gebied van ontharding en vergroening, maar wij zien nog veel kansen in Lint. Voor ontharding stellen we voor om te brede straten te versmallen en ongebruikte voetpaden en pleintjes te ontharden. We stellen een onthardingsteam aan mét medewerking van burgers.
Er is ook ruimte voor boombeplanting in groenzones, zoals de groenzone van de Roetaard. GroenXL wil hierbij een grootschalige participatie uitrollen en de burgers bijv. per wijk zelf mee laten beslissen waar we ontharden, waar er bomen kunnen geplant worden, hen laten aangeven welke ideeën er nog leven. Tenslotte zullen we ook burgers aanmoedigen (en ondersteunen) om bomen te planten op privéterrein.
zone 30 in het centrum en alle woonwijken
Een snelheidsverlaging komt de veiligheid van iedereen ten goede. Maar dat alleen is niet voldoende. Daarnaast zullen we ook de weginfrastructuur aanpakken met als uitgangspunt het STOP-principe (eerst Stappen, dan Trappen, dan Openbaar vervoer en tenslotte Personenwagens). We zorgen dus voor mobiliteit die veilig en aangenaam is voor de actieve weggebruikers: goede obstakelvrije voetpaden, fietspaden (enkel) waar nodig, meer fietsstallingen, doorgaand verkeer uit de zijstraten houden en concentreren op de 2 hoofdassen.
een burgerbegroting en burgervoorstellen op de gemeenteraad
Vlaamse gemeenten zijn verplicht een regeling uit te werken over hoe inwoners een eigen voorstel of vraag op de agenda van de gemeenteraad kunnen plaatsen en dat punt mondeling kunnen toelichten. In navolging van het ontwerpbesluit dat GroenXL in 2022 indiende, zullen we dit recht vormgeven. (Link naar voorstel)
We werken een burgerbegroting uit op Lintse schaal. Bewoners, verenigingen en organisaties zullen die mee vormgeven in 4 stappen. In de eerste stap kiezen de burgers thema's. In de tweede stap verdelen ze het voorziene budget over deze thema's. In de derde stap worden ideeën voor projecten ingediend. Tijdens de vierde stap kiezen de inwoners van Lint welke ideeën of projecten uitgevoerd worden. Het uitvoeren van de projecten is het sluitstuk.
300 energiebesparende renovaties tegen 2030
In Lint staan veel oudere huizen waarvan de renovatiegraad meestal laag is. Isolatie is essentieel, maar veel gezinnen kunnen de renovatiekosten niet zelf dragen. Daarom moeten financiële drempels worden weggewerkt en subsidies worden voorzien. We nemen het initiatief voor de oprichting van een intergemeentelijk fonds voor energetische renovaties om onbemiddelde eigenaars en huurders te ondersteunen en deels te prefinancieren. Bewoners kunnen een energiescan laten uitvoeren om prioritaire maatregelen te identificeren. Het Energiek-loket biedt renovatiehulp op maat en krijgt extra ondersteuning. Collectieve renovatieprojecten worden gestimuleerd en ondersteund. Groepsaankopen voor zonnepanelen en -boilers worden gefaciliteerd. GroenXL laat een thermografische kaart van de gemeente maken en biedt daarbij begeleiding, subsidies en een groepsaankoop voor duurzame isolatiematerialen.
skatepark voor en met onze jongeren
Jongeren vragen al lang een skatepark in Lint. In de komende beleidsperiode willen we tegemoetkomen aan die vraag. We onderzoeken waar en in welke vorm we een skatepark en/of een ontmoetingsplaats kunnen voorzien in Lint. Dit doen we in samenspraak met de jongeren in Lint en met de buurt. We houden daarbij rekening met het feit dat het skatepark gebruiksvriendelijk, toegankelijk en bereikbaar moet zijn en dat er voldoende sociale controle is om overlast te vermijden. Omdat we niet willen dat een skatepark voor nieuwe verharding zorgt, kijken we vooral naar plaatsen die momenteel al verhard zijn en waar plek is om voor een voldoende uitgebouwd skatepark te zorgen.
aanvullende steun aan huishoudens met een ontoereikend inkomen
We passen het REMI-systeem toe dat, naargelang de gezinssituatie, een referentiebudget voor een menswaardig inkomen berekent en aanvullende financiële steun verleent aan huishoudens die over een ontoereikend inkomen beschikken, ongeacht of dat nu gaat over een inkomen uit bijstand, uitkering of arbeid.